Liberalii vor pleca din Guvern dacă la discuțiile pentru bugetul pe 2014 se va decide majorarea cotei unice de impozitare, susține vicepremierul Daniel Chițoiu. Întrebat, la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat rectificarea bugetară de anul acesta dacă PNL mai rămâne la guvernare în condițiile în care s-ar majora cota de impozitare de 16%, Chițoiu a răspuns scurt: „Nu”.
Mențiunea ministrului de Finanțe vine în contextul în care echipa ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a făcut recent mai multe simulări pentru acoperirea diferenței între cheltuieli și venituri în 2014. Printre scenarii se numără și majorarea cotei unice la 22%, nivel la care s-ar reduce cu două procente și nivelul actual al TVA. Invitat marți la GÂNDUL LIVE, Voinea a evitat să dea detalii despre simulările neoficiale, dar a admis că „în scenariul de bază există un gol între venituri și cheltuieli care trebuie umplut”.
Scenariul lui Chițoiu: extinderea bazei de impozitare
Cu completări, a venit astăzi Chițoiu. „Sper să finalizăm până luni discuțiile cu FMI pe bugetul pe 2014. În momentul de față se fac scenarii legate de extinderea bazei de impozitare, îmbunătățirea colectării”, a spus vicepremierul adăugând însă că „datele preliminare” legate de scăderea CAS sau a TVA pentru anuminte alimente „nu le putem avea mai devreme de săptămâna viitoare”.
O altă variantă discutată cu delegația FMI care se află în România a fost introducerea unui impozit pentru parcări și piscine, au precizat surse oficiale pentru Mediafax. La finalul ședinței de Guvern, Voinea a precizat însă că acest impozit „nu a fost convenit” și, ca urmare, nu va fi introdus.
„Când vom pune în dezbatrere proiectul de buget vom răspunde la întrebări. Nu a fost convenit. Dacă mă întrebați în particular de acest impozit, nu. Nu se pune problema pe așa ceva. Fiind în mijlocul unor negocieri, nu putem intra în detalii. Sunt ministru delegat pentru buget, nu pentru parcări”, a spus Voinea.
Rectificarea în cifre. Cine pierde, cine câștigă
Până la finalizarea discuțiilor legate de bugetul pentru 2014, Guvernul a finalizat astăzi a doua rectificare din acest an. În cifre, veniturile se reduc cu 2,9 miliarde de lei, iar cheltuielile scad cu 1,635 miliarde de lei, deficitul fiind majorat de la 2,3% la 2,5% pentru cofinanțarea proiectelor europene, a anunțat Chițoiu.
Potrivit datelor avansate de ministrul Finanțelor, „cheltuielile de personal cresc cu 242,2 milioane de lei, cheltuielile cu bunuri și servicii scad cu 35 de milioane de lei, cheltuielile cu dobânzile scad cu 569 de milioane de lei, cheltuielile cu subvnțiile se diminuează. La alte transferuri avem miunus 506,2 de milioane de lei, e vorba de partea de cofinanțare. Cu 241 de milioene se majorează fondurile de rezervă”.
Bani în plus au primit Ministerul de Interne (179 de milioane de lei), Ministerul Justiției (99,2 milioane de lei), ANSVSA (23 de milioane de lei), MAE (13 milioane de lei), camera Deputaților (12 milioane de lei). S-a tăiat în schimb de la Finanțe (526,6 de milioane), de la Ministerul Muncii (520,4 milioane), de la Ministerul Dezvoltării (315,1 milioane), de la Ministerul Mediului (178 de milioane), de la Ministerul Transporturilor (134,3 milioane), de la Ministerul Economiei (62 de milioane). „La acestea, s-a redus partea de cofinanțare pentru proiectele europene”, susține Chițoiu. În minus au fost rectificate și bugetele Ministerului Societății Informaționale (50,8 milioane de lei) și Agriculturii (47,1 milioane de lei).
Sumele defalcate din TVA s-au suplimentat în schimb cu 270,6 milioane de lei din care 256 de milioane va fi finanțarea cheltuielilor cu decentralizarea.
Bugetul asigurărilor sociale s-a ajustat cu 158 de milioane în condițiile scăderii veniturilor, din care 35 de milioane se va regăsi ca minus în subvențiile pentru șomaj.
Marea problemă: nerealizarea veniturilor
Atât Chițoiu cât și Voinea au admis că marea problemă care a duis la rectificarea negativă a fost reneralizarea veniturilor preconizate, mai ale în lunile august și septembrie. Liviu Voinea a respins însă ipoteză că Ministerul Finanțelor ar fi făcut estimări greșite. „Nu s-au făcut estimări greșite. Execuția a fost sub nivelul așteptărilor”, a justificat el minusul.
Chițoiu pe de altă parte menționat că veniturile, ca pondere în PIB, sunt cu 0,2% inclusiv față de cele de anul trecut. „Noi avem cele mai mari nerealizări, o sumă importantă, din impozitul pe profit atât de la sistemul bancar – marea majoritate a băncilor au avut pierderi – 1,4 miliarde de la BNR și la accize. A crescut evaziunea fiscală, neavând control în vară, sper că din noiembrie să recuperăm”, a spus Chițoiu, referindu-se la reorganizarea ANAF. Ministrul Finanțelor a menționat însă că „există o lipsă de lichiditate la nivelul IMM și a marilor contribuabili”.
Chițoiu susține însă că „veniturile pe luna oct s-au realizat și cu încasările de mâine va fi depășit programul de încasări”. În calculele sale optimiste, spre finalul anului, statul ar recupera din impozitul agricol și ca urmare a creșterii consumului de gaze. „Sper eu ca în ultima parte a anului să fie o revigorare a economiei și să avem o creștere a veniturilor din impozitul agricol care are ca termene de plată 25 octombrie și 15 decembrie și o să mai avem un plus din impozitul pe venituirile suplimentare ca urmarea a liberalizării prețului la gaze”, a adăugat ministrul.